Apollo Slogan
This is an example of a HTML caption with a link.

Vstop Hrvaške v EU

Novica objavljena: 16.06.2013

Hrvaška bo s 1.7.2013 postala del skupnega evropskega trga, kar bo vplivalo na davčno obravnavo določenih transakcij med slovenskimi in hrvaškimi davčnimi zavezanci. V nekaterih primerih se bodo davčno-administrativne obveznosti slovenskih zavezancev povečale. V nadaljevanju vas opozarjamo na bistvene spremembe pri posameznih transakcijah.

1. Dobave blaga davčnim zavezancem na Hrvaško

Do 1.7. se dobava blaga na Hrvaško šteje za izvoz blaga. Po 1.7. pa se dobava blaga šteje za dobavo znotraj EU in je oproščena DDVja po 1.točki 46.člena ZDDV-1 . Vrednost te dobave se vpisuje v davčni obračun DDV-O v posebno rubriko, te dobave se tudi poročajo v rekapitulacijskem poročilu. 

Če ste za dobavo blaga prejeli avans pred 1.7., sama dobava blaga pa je bila opravljena po 1.7., se to šteje za dobavo blaga v EU ne glede na prejeti avans.

Podobno se tudi nabava blaga iz Hrvaške po 1.7. šteje za pridobitev blaga iz EU in ne več kot uvoz blaga.

2. Opravljanje storitev

Pri opravljanju storitev ni sprememb. Glede obračunavanja DDV še vedno velja oprostitev po splošnem pravilu  iz 25.člena in posebna pravila iz 26. – 30.e člena ZDDV-1. 

VAŽNO: Za transakcije, ki se poročajo v rekapitulacijskem poročilu je potrebno imeti pravilno DDV številko hrvaškega kupca. Rok oddaje tega poročila je 20. v mesecu za pretekli mesec (!). Vsi ki boste imeli take transakcije boste avtomatično postali mesečni DDV zavezanec.

VAŽNO: Vsi tisti, ki niste identificirani za DDV (mali davčni zavezanci), se boste morali obvezno registrirati za DDV v naslednjih primerih:

če pridobitve blaga iz Hrvaške v tekočem in preteklem letu presežejo 10.000 eur;

če boste opravili storitev davčnemu zavezancu s sedežem v drugi članici EU, torej tudi na Hrvaškem;

če boste prejeli storitev od davčnega zavezanca iz države članice EU, torej tudi iz Hrvaške.

Davčna administracija se bo zaradi poslovanja s Hrvaško za nekatere nekoliko povečala.

3. Prodaja na daljavo končnim potrošnikom, fizičnim osebam

Do 1.7. se je prodaja fizičnim osebam na Hrvaško (prevoz, pošiljanje) štelo za izvoz blaga. Po 1.7. se to šteje za "prodajo na daljavo". Če skupna vrednost dobav na Hrvaško ne presega določenega limita (ki za Hrvaško še ni določen), potem dobavitelj obračuna slovenski DDV. Če ta limit preseže, pa se mora na Hrvaškem registrirati za DDV in obračunavati hrvaški ddv. (ta limit se po državah EU giblje med 35.000 – 100.000 eur)

4. Intrastat – poročanje o blagovni menjavi med državami EU

Če dobavljate ali prejemate blago iz Hrvaške v večjem obsegu in do sedaj niste bili obvezniki poročanja Intrastat, je verjetno da boste to postali z naslednjim letom. Če boste namreč letos dobavili blago na Hrvaško v skupni vrednosti nad 200.000 eur, ali prejeli blago iz Hrvaške v skupni vrednosti nad 120.000 eur, boste od 1.1.2014 zavezanci za poročanje Intrastat.

Oglejte si še

Posebna ponudba

Za novo nastala podjetja

Vsak začetek je težak, zato skušamo podjetjem oziroma samostojnim podjetnikom začetnikom olajšati prve korake na poslovni poti.
Več o ponudbi za novo nastala podjetja »

Posebna ponudba

Za nove stranke

V kolikor ste se odločili menjati računovodski servis, za vas izvedemo enostaven in racionalen prehod.
Več o ponudbi za nove stranke »

Zakaj izbrati nas?

  • Bogate, 20 letne izkušnje na področju računovodstva.
  • Popolnoma se prilagajamo potrebam strank.
  • Preko razvejane mreže partnerjev nudimo najrazličnejše storitve.