Apollo Slogan
This is an example of a HTML caption with a link.

Novosti od 1.1.2013

Novica objavljena: 23.12.2012

Opozarjamo vas na nekatere novosti, ki bodo pričele veljati s 1.1.2013. Gre za spremembe pri plačevanju najemnin fizičnim osebam, pri plačevanju sp-normirancem in pri plačevanju nekaterih drugih dohodkov. Spremembe veljajo za izplačila izvršena po 1.1.2013, tudi če se nanašajo na leto 2012.

Podrobnosti:

1. Najemnine izplačane fizičnim osebam  

Sprememba Zakona o dohodnini zmanjšuje normirane stroške pri izplačilih najemnin fizičnim osebam. Dosedanjih 40% normiranih stroškov se zmanjšuje na 10%, stopnja dohodnine ostaja 25%, obdavčitev je cedularna.

PRIMER pri bruto najemnini 1.000 eur.
Star izračun:    bruto = 1.000
                         40% norm.str. =   400
                         davčna osnova  = 600
                         25% dohodnina =  150
                         neto izplačilo =  850
Nov izračun:    bruto = 1.000
                        10% norm.str. = 100
                        davčna osnova = 900
                        25% dohodnina = 225
                        neto izplačilo = 775

Če imate v najemnih pogodbah določen bruto znesek najemnine, potem bo najemodajalec (fizična oseba) prejel manjši znesek kot do sedaj. Če imate v najemnih pogodbah določen neto znesek najemnine, potem bo vaš strošek najemnine večji kot do sedaj. Zato bi bilo dobro preveriti vaše najemne pogodbe, morda jih je potrebno tudi obnoviti. Poudarjamo, da to velja v primeru, če je najemodajalec fizična oseba.

2. Izplačila SP-normirancem

Sprememba Zakona o dohodnini širi možnost ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih stroškov. Normirani stroški se iz sedanjih 25% (oz.40%) povečujejo na 70%, stopnja davka se znižuje iz 25% na 20%, obdavčitev je cedularna.

Normiranci so samostojni podjetniki, samostojni kulturni delavci, novinarji, športniki, ki so se odločili za ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih stroškov.

Pri izplačilu ne bomo več odvajali dohodnine in oddajali davčnih obračunov, ampak se bo vsak račun normirancem plačal v celoti. Za plačilo dohodnine bodo namreč morali poskrbeti normiranci sami. Ker bodo morali voditi evidenco izdanih računov, boste morali od njih pridobiti račun za izvršene storitve, enako kot od ostalih SPjev.

Gre seveda za tiste normirance, ki so kot taki že registrirani v letu 2012. Samostojni podjetniki, ki se bodo kot normiranci želeli na novo registrirati na podlagi novega Zakona o dohodnini, bodo to lahko storili do 31.3.2013 (ob pogoju da ne presegajo 50.000 eur letnega prometa).

3. Prispevek PIZ

Na podlagi novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ-2 se stopnja prispevka PIZ za posebne primere zavarovanja povečuje iz 6% na 8,85%. Ta prispevek se plačuje pri podjemnih pogodbah, sejninah, dohodkih prokuristov …

Prav tako pa se ta prispevek PIZ 8,85% uvaja kot nov pri izplačilih po avtorskih pogodbah. Nov prispevek se uporablja za vsa izplačila po 1.1.2013 ne glede na to, na katero obdobje se nanašajo
 

Oglejte si še

Posebna ponudba

Za novo nastala podjetja

Vsak začetek je težak, zato skušamo podjetjem oziroma samostojnim podjetnikom začetnikom olajšati prve korake na poslovni poti.
Več o ponudbi za novo nastala podjetja »

Posebna ponudba

Za nove stranke

V kolikor ste se odločili menjati računovodski servis, za vas izvedemo enostaven in racionalen prehod.
Več o ponudbi za nove stranke »

Zakaj izbrati nas?

  • Bogate, 20 letne izkušnje na področju računovodstva.
  • Popolnoma se prilagajamo potrebam strank.
  • Preko razvejane mreže partnerjev nudimo najrazličnejše storitve.